divendres, 21 d’octubre del 2011
Fibonacci i natura
Leonardo de Pisa (1170 - 1250), també conegut com Fibonacci, va ser un dels matemàtics més importants de l’Edat Mitjana a Europa. Va fer contribucions a l’aritmètica, l’àlgebra i a la geometría.
Ell va descobrir la "succesió de Fibonacci" i s'adonà de que té nombroses aplicacions en ciències de la computació, en matemàtiques i en la teoría de jocs. També apareix en estructures biològiques, com per exemple en les branques dels arbres, en el nombre de pètals de les flors (sempre són nombres de la succesió), en la disposició de les fulles en la tija d’una planta…Fins i tot, al segle XX, els compositors Béla Bartók, Olivier Messiaen, entre altres, la van utilitzar per a crear acords i noves estructures musicals.
per a saber més d'aquesta successió clica ací.
divendres, 14 d’octubre del 2011
El codi Cèsar
La criptografia és la tècnica que altera les representacions linguístiques d'un missatge. En esència, tracta d'enmascarar les representacions caligràfiques de una llengua, de forma discreta. La Criptologia és l'àrea que s'encarrega al seu estudi científic.
Hi existeixen diferents mètodes de criptografia. El tipus que anem a analitzar a continuació és el codi Cèsar, codi per substitució, molt sencill i utilitzat al passat més remot, però també al passat més present.
divendres, 7 d’octubre del 2011
Subscriure's a:
Missatges (Atom)